Cum sa te pregatesti corect pentru ITP, astfel incat totul sa mearga fara probleme?

Cum sa te pregatesti corect pentru ITP, astfel incat totul sa mearga fara probleme?

0 Shares
0
0
0

Inspectia tehnica a unui vehicul este o activitate relativ nepopulara, deoarece majoritatea soferilor o asociaza cu probleme. Totusi, acestea pot fi usor prevenite cu o pregatire adecvata. Ce merita verificat inainte de testul tehnic si cand este necesar, de asemenea, sa verifici vehiculul? 

Fiecare sofer probabil a intalnit deja abrevierea ITP, care indica inspectia tehnica periodica. Inspectia tehnica este obligatorie prin lege si scopul sau este de a determina daca masina este apta pentru functionare. In statia de inspectie tehnica, pe langa inspectia tehnica clasica a vehiculului si inspectia de inmatriculare, de exemplu, se efectueaza si controlul emisiilor sau verificarea tahografelor.

Exista mai multe tipuri de inspectii tehnice:

  • inspectie tehnica regulata – efectuata la intervale prevazute de lege
  • inspectie tehnica repetata – se efectueaza dupa indepartarea defectelor periculoase sau grave ale vehiculului
  • verificarea inregistrarii vehiculului – scopul este de a compara starea reala a vehiculului cu inregistrarile din fisa tehnica si de a verifica locatia datelor de identificare a vehiculului
  • inspectie tehnica la cererea clientului– poate fi efectuata integral sau partial. Se poate intampla dupa ce luminile din masina se aprind pentru a indica o problema.
  • inspectie tehnica inainte de aprobarea competentei tehnice a vehiculului– inspectia unei masini care nu a fost inca inregistrata in tara si a carei competenta tehnica nu a fost inca aprobata
  • inspectie tehnica inainte de inmatricularea vehiculului– inspectia unei masini care nu a fost inca inregistrata in tara si a carui competenta tehnica a fost deja aprobata

Valabilitatea inspectiei tehnice poate fi constatata cu usurinta de pe placuta de inmatriculare din spate , unde  sunt marcate luna si anul urmatoarei inspectii sau dintr-un  certificat tehnic. Se precizeaza direct data exacta la care expira inspectia tehnica. Inspectia vehiculului in sine  dureaza aproximativ o ora  si merita sa mergi pentru programare in avans.

Pregatirea corecta pentru ITP

De ce este nevoie pentru ITP? Ce se verifica la ITP? Pe scurt – cum sa te pregatesti pentru ITP ? O astfel de intrebare este adresata de aproape toti soferii care merg cu masina pentru inspectia tehnica periodica. Inainte de inspectia tehnica, este recomandabil sa  inspectezi vehiculul pentru a evita complicatii inutile. Cei care nu au timp de pierdut pot folosi serviciile atelierelor de reparatii auto .

Unele companii de astazi ofera chiar  ITP la cheie . Totul este foarte simplu – proprietarul  semneaza procura  si lasa masina la un service. Angajatii cu vehiculul vor trece ei insisi printr-o inspectie tehnica, iar  persoana in cauza va ridica masina doar cu o noua stampila. Cu toate acestea, nu toata lumea vrea sa cheltuiasca bani pentru service auto. Majoritatea soferilor prefera sa mearga personal la ITP si sa-si verifice singuri vehiculul. La urma urmei, nu este nimic complicat.

Verificarea masinii inainte de ITP

Inainte de a merge la itp Cluj 2021 , merita sa incerci toate luminile, semnalizatoarele, luminile de frana. Ar trebui sa urmeze un  test amanuntit de frana . De asemenea, este recomandat sa afli starea sasiului, a evacuarii si a altor parti ale masinii. Uleiul trebuie schimbat regulat.

Desigur, anvelopele trebuie sa fie si ele in ordine . Adancimea minima a benzii de rulare este de 1,6 mm, pentru anvelopele de iarna si de 4 mm pentru cele all season.

Sarcina ITP este de a verifica starea tehnica a vehiculului . Proprietarul unei masini care merge la statia de inspectie tehnica nu ar trebui sa fie constient de defecte. La sosire, starea vehiculului este verificata de un tehnician. Se va concentra pe sasiu, suspensia masinii, sistemul de evacuare, franele si alte parti si functii ale masinii.

0 Shares
You May Also Like