Cum sa ne intarim sistemul imunitar?

Cum sa ne intarim sistemul imunitar?

0 Shares
0
0
0

Sistemul imunitar reprezinta capacitatea organismului nostru de a se proteja in fata agresorilor, indiferent de natura acestora, iar fiecare dintre noi doreste sa beneficieze de o protectie cat mai mare si de o capacitate de aparare cat mai solida si rapida.

Sistemul imunitar

Sistemul imunitar are rolul de a identifica virusuri, bacterii, ciuperci, substante toxice si orice alt tip de element strain, eliminandu-l. Un sistem imunitar care functioneza la capacitate maxima, poate preveni si indeparta unele dintre cele mai severe si periculoase elemente agresive, cu potential maxim de declansare a unor afectiuni severe. Sistemul imunitar reprezinta un complex format din globule albe, cea mai importanta componenta, chemochine, citochine şi sistemul complement.

Imunitatea organismului nostru este de trei  tipuri. Cea mostenita genetic, care nu ofera protectie pe termen lung, se constata la bebelusii care beneficiaza de anticoprii transmisi de la mama, insa doar pe o perioada de cateva luni.

Imunitatea dobandita natural, este cea care se formeaza de-a lungul timpului, pe masura ce ne confruntam cu anumite afectiuni sau intram in contact cu diversi agenti patogeni, organismul nostru dezvoltand anticoprii necesari pentru distrugerea acestora.

Imunitatea artificiala este  cea prin care ne expunem voit si controlat in fata factorilor agresori, aceasta fiind imunizarea efectuata prin vaccinare.

Astfel, organismul nostru se lupta cu factorii agresori printr-un sistem foarte complex in care sunt incluse celule, tesuturi, glande si organe, toate aflate intr-o colaborare impecabila. In momentul in care apar dezechilibre la acest nivel, incepem sa ne confruntam cu o serie de probleme de sanatate.

Factorii care ne influenteaza imunitatea

Sistemul nostru imunitar va fi amprentat de moştenirea genetica, dar si de stilul de viata adoptat. Astfel, un sistem imunitar va fi influentat negativ de lipsa de miscare, de alimentatia haotica si dezechilibrata, de consumul excesiv de alcool si tutun,  de factorii de stres carora ne supunem, de lipsa somnului si episoadele de oboseala cronica.

De asemenea, sistemul de aparare al organismului va suferi odata cu inaintarea in varsta, dar si cu parcurgerea anumitor contexte medicale severe si urmarea tratamentelor aferente.

Semnalele de alarma

Vom sti ca sistemul nostru imunitar este in suferinta, atunci cand resimtim oboseala nejustificata, manifestam apatie si lipsa de energie, suferim infectii repetate, nu ne bucuram de cicatrizarea rapida a ranilor, manifestam reacţii digestive severe.

Un sistem imunitar deficitar expune organismul riscului de a incepe sa manifeste boli severe, precum cele ale sistemului cardiovascular, respirator, nervos si digestiv, astfel ca se impune luarea unor masuri rapide.

Interventia rapida

Un control medical va avea rolul de a prescrie analizele de sange necesare descoperirii stari sistemului imunitar, astfel ca pe baza acestora medicul specialist va sti ce schema de tratament si ce masuri sa prescrie.

Suplimentele alimentare precum vitamina C lichida 1000  mg + vitaminaD3 si zinc, mişcarea fizica, schimbarea alimentatiei, odihna si eliminarea factorilor de stres vor avea efecte benefice si vor ridica nivelul de imunizare al organismului nostru, protejandu-ne astfel in fata factorilor agresivi.

0 Shares
You May Also Like