Bodosport.ro

Abonare newsletter
FashionAgenda.ro
Ce va atrage la un oras pe care nu l-ati vizitat?
 

Utilizatori online

Avem 109 vizitatori online
Festivaluri celebre
Festivalul Medieval "Cetati Transilvanene" Sibiu - o introducere in vremuri de epoca

Festivalul-Medieval-Cetati-Transilvanene-Sibiu-o-introducere-in-vremuri-de-epoca In cel de-al treisprezecelea an de la desfasurarea primei editii a Festivalului Medieval "Cetati Transilvanene" din Sibiu oamenii continua sa fie impresionati de surprizele care li se pregatesc. In fiecare an, acest festival medieval va incepe cu o parade, prin care atat artistii, cat si publicul, vor urma traseul unora dintre cele mai importante atractii turistice din Sibiu.

Astfel, in anii precedenti parada festivalului a inceput fie in curtea Bisericii Evanghelice sau de la Podul Minciunilor, iar anul acesta a pornit de la Parcul Cetatii, Turnul Dulgherilor si s-a desfasurat pe o durata de 30 minute.

Fiecare editie reuseste sa isi surprinda publicul prin evenimentele organizate, astfel incat de sapte ani consecutiv la Festivalul Medieval "Cetati Transilvanene" au fost organizate sase ateliere demonstrative de tamplarie, dulgherie, fierarie si cioplit in piatra, cu scopul de a promova mestesugurile traditionale.
Citeşte mai mult...
 
Festivalul taurilor-Pamplona/Spania
Festivaluri pe glob

pamplona-festival2 Un oras linistit si nu foarte spectaculos, Pamplona a deveni faimos in intreaga lume pentru curajul (sau prostia?) locuitorilor care, an de an, se arunca in curse nebunesti alaturi de fiorosii tauri. Pamplona este capitala regiunii spaniole Navarra, iar pentru nationalistii basci este capitala istorica a Tarii Bascilor. Faima mondiala si-a capatat-o dupa aparitia romanului Fiesta ("The Sun Also Rises") al lui Ernest Hemingway, care descrie evenimentele ce au loc anual in Pamplona si care a atras turistii din intreaga lume in orasul spaniol.

Cursele cu tauri de la Pamplona fac parte din festivalul anual dedicat Sfantului Fermin, sau Sanfermines cum il numesc localnicii. Festivalul incepe pe 6 iulie, la pranz, dupa ce primarul anunta oficial deschiderea, de la balconul primariei. Se pare ca sarbatorile dateaza inca din secolul XIII. Atunci aveau loc in luna octombrie, iar caracterul religios era mult mai pronuntat. Astazi festivalul este presarat cu muzica, dansuri si voie buna.
Citeşte mai mult...
 
Maker Sankranti, India-Festivalul primaverii
Festivaluri pe glob

sankranti Pe 14 Ianuarie se sarbatoreste in India festivalul Sankranti. El este primul semn al primaverii. Dupa calendarul astrologic (vechi indian), primavara începe în toata puterea cuvântului dupa 26 Ianuarie, iar acest festival este primul semn. Cultura indiana ignora ceasul în viata cotidiana, dar în ce priveste perioadele mai lungi de timp sau vremurile favorabile pentru anumite evenimente ce marcheaza viata, sunt experti. Astrologia este milenara pe aceste meleaguri.

Revenind la acest festival, Sankranti este cel mai putin religios dintre toate, e o oda adusa primaverii si se serbeaza prin diferite manifestari culturale, dar mai ales prin renumitele turniruri de zmee. Singurul element religios este spalarea în Gange, care semnifica înnoirea trupului prin purificare în simbioza cu natura. Cu câteva zeci de rupii (1-2 dolari) poti înalta o sumedenie de zmee pe cerul de acum din ce în ce mai senin si însorit.

Oricine poate si doreste, participa la luptele cu zmee. Aici nu mai exista diferente de vârsta si sex. Fetele, totusi, nu pot inalta zmee pe strada si de aceea se duc si împartasesc aceasta bucurie cu familia pe acoperisul casei (terasa). In India toate acoperisurile sunt sub forma de terasa.

Citeşte mai mult...
 
Carnavalul de la Venetia PDF Imprimare Email
Festivaluri pe glob

carnaval venetia La Venetia cel mai utilizat cuvant la inceput de an este “carnaval”. In luna februarie, procesiunile si spectacolele se tin lant de dimineata pana in noapte, insa cu o singura conditie obligatorie: costumul de carnaval.

Aceasta sarbatoare, care in fiecare an se desfasoara in luna februarie, transforma strazile, canalele, pietele si orice coltisor al orasului intr-o scena de sarbatoare uriasa in care recitalurile, spectacolele de folclor, concertele, piesele de teatru se tin lant.

Istoria Carnavalului din Venetia

Din cele mai vechi vremuri, Carnavalul venetian a fost o sarbatoare magica ce s-a raspandit asupra intregului oras. Cel mai vechi document, ce face referire la acest carnaval, dateaza din 2 mai 1268. Inca de atunci venetienii isi faceau singuri mastile si costumele pe care le purtau la parada si la petreceri, iar identitatea, sexul si statutul social pur si simplu nu mai existau. Astfel, Carnavalul venetian a debutat in secolul al XI-lea, dar traditia purtarii mastilor si a costumelor s-a stabilizat abia in 1436. Momentele de varf, cele mai asteptate si apreciate de catre turisti sunt festivitatile de deschidere si cele de inchidere ale festivalului.

Citeşte mai mult...
 
Il Palio di Siena- Festivalul capetelor rupte PDF Imprimare Email
Festivaluri pe glob

Siena il palio Unul dintre cele mai vechi dar si mult contestate festivaluri ale Europei este Il Palio di Siena, sau altfel denumit "Festivalul capetelor rupte". Acesta se desfasoara de multi ani in "Piazza del Campo", in centru istoric al Sienei.

 Acest festival se tine de doua ori pe an si este unul dintre cele mai cunoscute evenimente italiene pe mapamond. Datele cand are loc sunt 2 iulie si 16 august. Locul de desfasurare "Piazza del Campo" , piata din chiar centrul orasului Siena.

Motivatia aparitiei acestei nebunii se pierde in negurii timpului, dar se pare ca e aparitia sfintei Fecioare Maria langa casele lui Provenzano Salvani. Aceasta aparitie miraculoasa este recunoscuta in istorie cu numele de  "Madonna di Provenzano" si in cinstea ei a  avut loc prima cursa in 16 August 1656. 

Il Palio este o traditie istorica care se desfasoara la Siena de sute de ani, direct legata de aparitia cartierelor orasului , asa zisele Contradas di Siena. Aceste contradas sunt mici institutii care au proprii oratori, guvernatori, embleme si imnuri, sfinti considerati patroni spirituali. La inceputuri erau 59 de astfel de contrade in Siena , dar in zilele noastre mai sunt doar 17. Dintre acestea doar 10 contrade participa la fiecare Palio, sapte datorita dreptului castigat in timp si altele trei prin tragere la sorti.

Citeşte mai mult...
 


More Info